Hösten 2012

Dags att titta bakåt och att titta framåt

De efterlängtade sommarmånaderna försvinner snabbt. Mycket har hänt i Sundborn under den tiden.

Besöksparkeringen invigdes med musik av Backboons och tal av kommunfullmäktiges ordförande Karl-Erik Pettersson och kommunalrådet Jonny Gahnshag samt den traditionella bandklippningen. Men den här gången var det en liten tjej som fick äran. Talarna fick istället hålla i var sin bandända. Sedan blev det ett ärevarv i en röd cab. Så var det klart. Speakern PeO Karlström bjöd in till gratis korv och dricka. Trevligt tyckte flera och föreslog att det skulle vara sådana här samlingar varje onsdag.

Däremot har det varit sommarfestival vid dansbanan. Med krögartält och underhållning av flera band. Några med sundbornsanknytning. Lasse Berghagen uppträdde på stora scenen. Och den var verkligen stor med all möjlig teknik. Precis som på de stora festivalerna på andra platser. Lasse Berghagen lockade många åhörare och allsångsglada. Många kan hans låtar och sjunger gärna med.

Av antalet bilar på parkeringen kan man avgöra hur intresset för byn är

Besöksparkeringen har varit välbesökt och väl rymt bilar, husvagnar och husbilar. Tyvärr kom det inte upp några toaletter. De har efterfrågats av många och behövs verkligen.

Med många på parkeringen har det också varit många besökare i byn. Vid Carl Larssongården har barnverksamheten varit mycket populär. Det har nästan varit trångt på gården.

Det ordnades ju en gångväg över bron samt avmålning för gående och även cyklister både före och efter bron. Det var intressant att se hur disciplinerade folk är. De har gått på bron i skydd av betongklumparna. Sedan blev det väl litet knepigt vid korsningen av vägen ner till CL-gården. Den här sommaren var litet av experimentsommar för att lära hur förbättringar kan ske.

Nya saker på gång

Nu är det höst och ganska soliga och relativt varma dagar. Sockenrådet har nu startat upp en förstudie för användningen av badhusbyggnaden vid parkeringen. Ett hus som inte är så fräscht idag. Det byggdes i slutet av 30-talet och har nog gjort sitt. Samtal har förts med badhusföreningens ordförande om husets möjligheter. Ett bad skall det väl vara även i framtiden. Vilka andra verksamheter som kan bli aktuella återstår att se. Det finns sedan tidigare idéer vad man skulle kunna göra. Det som säkert blir mest knepigt är att hitta finansiering och ägarstruktur. Det finns säkert lösningar på det också. Allt går att lösa med tilltro. Det gäller att vara kreativ.

Mikael Källman, Disposito och från Svärdsjö är projektledare för förstudiearbetet. Han vill få många kontakter och idéer för sitt arbete. Hör av er till honom mikael@disposito.se eller tel 0768-484441. Hela arbetet med förstudien skall vara klar till 1 mars 2013.

 

Det är lätt att bli hemmablind. Ibland skall man ta sig tiden att fundera om något har hänt i Sundborns socken under t ex de senaste fem åren. Tror att ni kommer att hitta mycket.

Man skulle kanske göra en lista och bocka av? Ingen dålig idé.

Bara det att det skall genomföras en triathlontävling. Vem hade för några år sedan tänkt sig att det skulle simmas i ån! Ett kul arrangemang som kan locka ännu flera deltagare.

Nu är det Träflasklöpet, äldsta terrängloppet i Dalarna och Sport Ewa-cup som kommer att genomföras. Då brukar det vara trångt på byn. Kul med alla barn, ungdomar och föräldrar.

 

Britt Källström