Nyheter

5 sep 2013

Det kom ett brev

Doktorand i Uppsala söker information om Sundborn för perioden 1820-1849.

Kategori: Notis

Hej!

Jag heter Karin Nibon och är doktorand vid kulturgeografiska institutionen vid Uppsala universitet. Jag forskar inom historisk geografi och jag undersöker hur män och kvinnor har hjälpt varandra ekonomiskt genom lån förr i tiden. Jag har valt Sundborn socken som mitt undersökningsområde och tiden jag tittar närmare på är 1820-1849. Jag har läst alla bouppteckningar från Sundborn socken som finns bevarade från de här åren och utifrån dem jämfört manliga och kvinnliga lån. Nästa steg i min forskning är att undersöka vilka personerna bakom lånen var. I många fall har jag redan lokaliserat namn och bytillhörighet på långivare och låntagare, men en liten bit har jag kvar. Och jag är framför allt intresserad av vilken relation långivare och låntagare hade till varandra. Var det en nära släkting, en god vän eller kanske en sockenbankir? Jag vill också försöka få fram vad som var avgörande för att en person skulle få ett lån, vägde exempelvis släktskap tyngre än låntagarens ekonomiska status, det vill säga låntagarens sannolikhet att kunna betala tillbaka lånet? Nu vänder jag mig till er sockenbor och frågar vad ni sitter på för skatter från förr som jag skulle kunna få ta del av. Jag är intresserad av dagböcker, brev, protokoll, kartor, foton eller sammanställd släktforskning, ja allt som får mig att veta lite mer om sockenborna som levde i Sundborn mellan 1820-1849. Ni behöver självfallet inte sända iväg ert material till Uppsala, utan jag planerar att framöver besöka er. Ni som har något intressant material, eller har frågor och vill veta mer, hör gärna av er till mig.

Min mailadress är Karin.Nibon@kultgeog.uu.se . Skriv och berätta vad ni har eller vill veta samt lämna kontaktuppgift så ringer jag upp eller skriver tillbaka.

Med vänlig hälsning

Karin Nibon

← Tillbaka

Övriga notiser från sundborn.com:

Stora Hyttäsdagen 2019

Lördag 3 augusti kl.12.00-16.00 I år firar Linderdahlska stiftelsen 35-års jubileum! Hjärtligt Välkomna! (29 jul 2019)

Lions Flaskrace resultat, 2019

Här kan ni hämta ned en vinstlista gällande 2019 års flaskrace (25 maj 2019)

Vårmarknad i Sundbornsbyn

Nu på lördag 25 Maj kl.10.00-13.00, tågar våren in i centrala Sundborn. Lions flaskrace, Hoppborg, Elcyklar, Pelargonier och Kakkfrossa och annat roligt. (20 maj 2019)

Valborgsfirande i Sundborn

Välkomna till dansbanan i Sundborn Tisdag 30 April kl.21.00 firar vi att våren har kommit! (29 apr 2019)

Föreningsforum

Föreningsforum, Onsdagen den 4 April kl 19.00 i Träffpunkten (17 mar 2019)

  • Sida 1 av 19